Står du foran en stomioperasjon i nær fremtid, eller har du kanskje nettopp fått en stomi? Kanskje sitter du med mange spørsmål eller tanker om livet med stomi. Å få en stomi er en livsforandrende hendelse, og det er helt normalt å tenke mye på hvordan det vil bli eller er å ha en stomi. Vi har samlet en rekke gode råd som du kan se nærmere på både før og etter din stomioperasjon, slik at du forhåpentligvis føler deg tryggere med å ha eller skulle få en stomi. Les mer nedenfor.Hva er stomi?
En stomi er en utlegging av tarmen gjennom bukveggen og ut på magen, hvor avføring eller urin kan komme ut av kroppen. Vanligvis er en stomipose festet rundt stomien for å samle stomiinnholdet.Hvilken side av magen stomien er plassert på, avhenger av hvilken type stomi det er. Colostomier er oftest på venstre side av magen, mens ileostomier og urostomier oftest plasseres på høyre side.
De tre stomitypene: colostomi, ileostomi og urostomi
En colostomi involverer tykktarmen, hvor avføring føres ut gjennom magen. Typiske årsaker til en colostomi er kreft i tykktarm eller endetarm. En ileostomi involverer tynntarmen, og også her føres avføring ut gjennom magen. Typiske årsaker til ileostomier er Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Den siste stomitypen er urostomi, som involverer urinveiene og fører urin ut gjennom magen. Den vanligste årsaken til urostomi er blærekreft.
Gode råd før operasjonen
Står du foran en stomioperasjon, er det flere tiltak du kan gjøre før du får anlagt en stomi. Det er for eksempel smart å sette seg inn i og lære mer om hvilken type stomi du skal få. Snakk med helsepersonell om stomitypen du skal få, og hva du kan forvente i fremtiden, for eksempel med hensyn til avføring og aktivitetsnivå.
Det kan også være betryggende å møte stomisykepleieren kort tid før operasjonen, slik at dere kan diskutere og tegne hvor det vil være mest fornuftig å anlegge stomien basert på din kroppsfasong og fysiske aktiviteter. Til syvende og sist er det likevel kirurgen som bestemmer hvor det er mest hensiktsmessig å plassere stomien.
En stomisykepleier kan også sette deg i kontakt med en likeperson; en person som er jevnaldrende og selv har stomi. Det kan være veldig nyttig og betryggende å ha en person å sparre med som kjenner til (nesten) alt som skal skje i livet ditt.
Gode råd rett etter operasjonen
Etter operasjonen er det lurt å snakke med kirurgen for å få et innblikk i hvordan operasjonen gikk, og hva du skal være oppmerksom på den kommende tiden.
Få avklart hvilke restriksjoner det kan være med hensyn til tunge løft og aktiviteter, avhengig av hvilken type operasjon du har gjennomgått (kikkhull- eller åpen operasjon). Det er viktig å følge sykehusets anbefalinger, da tunge løft for tidlig i prosessen kan resultere i brokk i arret eller rundt stomien.
Hvis du ønsker å drive med sport og være aktiv med stomien, kan det også være en smart å diskutere dette med helsepersonell. Ofte er sport en mulighet for alle med stomi, men det kan kreve noen tilpasninger i starten både for stomien og for din trygghet.
En hverdag med stomi
Når du så smått har kommet deg etter operasjonen, melder hverdagen seg, og noen bekymringer kan oppstå. Mange har spørsmål vedrørende kosthold, mosjon, intimitet og reiser.
Vanligvis vil ikke en stomi gi altfor store endringer i hverdagslivet, foruten forandringen at du ikke lenger kan tømme tarmen eller blæren på normal måte. Men det avhenger mye av den individuelle personen og stomien.
Opplever du problemer eller utfordringer, bør du diskutere dem med relevant helsepersonell, slik at dere sammen kan finne en løsning på problemene. Det kan være at du må gjøre noen endringer i kostholdet ditt, eller at du har behov for mer opplæring i rengjøring av stomien eller bytte av utstyr.
De fleste med en stomi må ofte planlegge, muligens mer enn de kanskje er vant til. Det er for eksempel veldig lurt å alltid ha ekstra stomiutstyr med hvis du skal på tur. Og skal du på ferie og fly, er det smart å pakke stomiutstyret ditt i håndbagasjen, slik at du ikke risikerer å miste det hvis du skulle miste kofferten din.
Uforpliktende tilbud hvor du kan søke råd og veiledning
Hvis du sitter med mange spørsmål om det å ha/skulle få en stomi, skal du vite at det er helt normalt, og at du langt fra er den eneste. Bli gjerne kjent med Coloplast Assistanse, som er et gratis, uforpliktende tilbud til blant annet personer med stomi.
Hos Coloplast Assistanse kan du kontakte Coloplasts erfarne sykepleiere og stille dem de spørsmålene du har om stomi. De kan gi deg veiledning og råd som kan hjelpe deg godt på vei. Du har også mulighet til å bestille gratis vareprøver fra Coloplasts sortiment. På den måten kan du prøve produktene og forhåpentligvis finne de perfekte produktene for deg.